Tietoa kylästä

KYLÄESITE

Lohijärven kyläsuunnitelma 2009-2015

Lohijärven esittely video


Klikkaamalla kuvaa pääset, youtuben sivulle ja voit katsoa kylävideon

Vuoden lappilainen kylä 1996

Vuoden lappilainen kylä 1996

Asuminen:

 • Lohijärvi sijaitsee Ylitornion kunnan keskipisteessä n. 40 km Aavasaksalta Rovaniemen suuntaan sijoittuen Pakisvaaran ja Tervolan välisellä tieosuudella välille Mellakoski-Pakisvaara. Toinen, Piimätieksi kutsuttu tie tulee kylään Pessalompolon suunnasta.
 • Kylän pinta-ala on n. 170 km². Kokonaispinta-alasta n. 20% on vesistöjä. Ensimmäiset asukkaat ovat saapuneet vesistöjä myöten. Siitä lähtien kehitys on jatkunut nykyiseen muotoon.
 • Kylässä oli asukkaita v. 2004 lopussa 95, joista eläkkeellä 55, alle kouluikäisiä 2, kouluikäisiä 13. Pakisjärvellä asukkaita 27, joista eläkkeellä 15, työikäisiä 12
 • 1.1.2009 tehdyn laskennan mukaan Ihmisiä asuu Lohijärvellä 78 ja Pakisjärvellä 16. Yhteensä 95 joista enemmistö on miehiä.
 • Kylällä on kunnan vuokra- asuntoja viidelle taloudelle. Asunnot on rakennettu 1980- luvun lopulla. Huoneistot ovat olleet kysyttyjä ja tulijoita on ollutkin jopa jonossa. Liki kaikissa huoneistoissa on varustus rakennettu ikääntyviä ihmisiä huomioiden.
 • Lisäksi kylällä on joitain yksityisten vuokra-asuntoja esim. Lantto ja Hianpää (Majoitus)

Kylän VAHVUUDET

Kaunis ja monipuolinen luonto, leirintäalue, kaupan monipuoliset palvelut, pienimuotoinen yritystoiminta, hyvä tieverkosto, hyvä urheilutalo, koulurakennus ei kylän käytössä,  vanhaa kyläkulttuuria.
Ravinteli aloitti toiminnan 2011 Perjantaisin avoinna 17-21

 • Hyödyntäminen: maapohjan saaminen virkistyskäyttöön ja virkistyskalastuksen kehittämiseksi, majoitustilojen nykyaikaistaminen, kyläläisten tulisi käyttää oman kylän palveluja, markkinointia olisi kehitettävä, linja-autovuoroja saatava lisää, urheilutalon kehittäminen monitoimitaloksi
 • Luontopolku Lohijärveltä Onkijärvelle kulkee kahden vaaran ylitse.
 • Latuverkoston hoitoon olemme sijoittaneet talkootyötä ja kunta avustaa osaltaan polttoainekustannuksissa. Ladut ovat kaiken kansan käytettävissä. Leukumaanvaarassa on hiihtovihko laavuvaeltajille sekä muille kulkijoille, johon voi merkata käyntinsä. Joka vuosi arvomme kävijöiden kesken palkintoja.
 • Kunnan toimesta on tehty kelkkaura kuntakeskuksesta Törmäsjärvelle saakka. Lohijärven kylän sijainnista vesistöjen ympäröimänä, johtuen on vaikeuksia saada ura kylään ja ongelmana ovat osaltaan myös maanomistusoikeudet.
 • Tengeliönjoen reittiä on käytetty kanoottivaellukseen jonkin verran. Joen rantamille on rakennettu rantautumispaikkoja Pessakoskelle ja kylän pohjoispuolelle sekä Vähä-Lohijärvelle Ympäristökeskuksen toimesta.

Lohijärven kylä on yksi 20:n Ylitornion kunnan kylistä. Kylä sijaitsee n. 40 km Aavasaksalta itään välillä Pakisvaara-Pessalompolo- Mellakoski. Rovaniemelle on noin 75 km Tervolaan 45 km. Kyläkaupan risteyksestä alkaa Piimätie kohti Pessalompoloa. Sijainti kartalla.

Iso Lohijärvi kuuluu Tengeliönjoen vesistöön. Muutoin juoksultaan tasaisessa joessa on kylän kohdalla lyhyt vilkkaammin virtaava niva. Aivan joen länsipuolella on pieni Sirkkajärvi.”

“Leukumavaaran rinteillä ja jokivarren kankailla vallitsevat mäntyvaltaiset variksenmarja-mustikkatyypin metsät.”

Kulttuuripiirteet

Tengeliönjoen ja sen vesistöön kuuluvien järvien rannoilta on löydetty lukuisia esihistoriallisia asuinpaikkoja, aseita ja koruja. Esimerkiksi Leukumanpäästä joen länsirannalta tunnetaan kivikautisen asutuksen jäänteitä. Samoilta tienoilta on myös myöhäispronssikauteen viittaava esinelöytö. Krunninkankaalla on vanhoja pyyntihautoja. Pysyvä suomalaisasutus on vakiintunut 1700-luvun vaiheilla.

Lohijärvellä peltoaukeiden keskellä on näkyvällä paikalla parin vanhan tilan muodostama kaunis rakennuskokonaisuus. Lanton pihapiiri lukuisine hyväkuntoisine rakennuksineen on yleisilmeeltään yhtenäinen ja rauhallinen. Ylävaaran rakennukset ovat vanhojen puiden katveessa. Lohijärven koillisrannalla männikkörinteessä on myös arvokas Mäntylaakson rakennusryhmä. Vähälukuiset uudisrakennukset on sijoitettu maisemaan hyvin. Peltoalueilla on paljon hyväkuntoisia latoja.

Ison Lohijärven rannat ovat säästyneet lähes kokonaan loma-asutukselta.

Sekä Leukumanpäässä että Lohijärvellä vanhat kylätiet istuvat kauniisti maisemaan. Kauneimpia osuuksia ovat kapeat, osin puuston reunustamat sivutiet.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

<span>%d</span> bloggaajaa tykkää tästä: